perjantai 10. lokakuuta 2014

Koukussa herkkuihin?

Miten selviytyä viikonlopusta ilman kiusauksia? kaupan hyllyt notkuvat valmispizzoja, karkkeja, sipsejä ja alkoholijuomia. Pitkän työviikon jälkeen tekisi mieli päästä helpolla ja herkutella. Mitä valitsisin... Suklaata, juustonaksuja, tacoja.. Vielä pari sekakarkkipussia ja ainakin jäätelöä täytyy olla! Voi ei, meillehän on tulossa vieraita: mitä tarjoaisin heille? Ostanpa konditoriosta valmiit leivonnaiset kaikille ja itselleni tietenkin yhden extrapalan! En usko, että olet yksin saman ongelman kanssa!

 Ensinnäkin on hyvä tehdä itselle selväksi, että herkuttelu ei suinkaan ole kiellettyä! Jos kiellät makeannälkäsi, se tietenkin voimistuu, eikös? On siis parempi sallia pieni herkuttelu.
 Vinkkinä kuitenkin viikonlopun ruokaostoksille neuvoisin tekemään ostoslistan ja ostamaan siis vain mitä listaat. Listalla voi olla myös jotain pientä hyvää viikonlopun kunniaksi, kunhan muistat kohtuuden! Jos sinulle on tulossa vieraita tai vaikka bileet, ei vieraitakaan kannata "myrkyttää" hirmuisilla sokeriannoksilla. Voit sen sijaan tarjoilla alkupaloiksi vaikkapa viipaloituja kasviksia, kuten porkkanaa, lanttua ja naurista. Näitä voi dipata itse valmistettuun kastikkeeseen, jonka valmistat maustamattomasta jugurtista ja maustat esimerkiksi chili-paprikalla- oman maun mukaan tietenkin. Sitten voit itse valmistaa haluamillasi täytteillä vaikka sen pizzan. Pizzasta saat terveellisemmän jo vain valitsemalla täysjyväjauhot tai korvaamalla osan jauhoista kaura- tai täysjyvähiutaleilla!
 Jos välttämättä haluat tarjoilla vieraillesi jotain makeaa, tee itse tai osta vain pieni keksipakkaus, niin herkkut eivät jää kaappiisi kiusaamaan sinua!

Kuvassa itse leipomani synttärikakku äidille: Vaikka kakussa on kermaa ja hieman jauhoja ja sokeria, siitä tekee huomattavasti terveellisemmän täyte, joka on maitorahkaa mustikoiden ja sitruunan kera.

Mutta mistä napostelun tarve oikein tulee? Hormonit ja hermosto lähettävät aivoilla viestejä energiantarpeestaan. Veressä kiertävät aineenvaihdunnan aineet vaikuttavat lisäksi ruokahaluun. Alhainen veren glukoosipitoisuus saa aikaan nälkää, kun riittävät glukoosipitoisuus pitää olon kylläisenä. Eli käytännössähän välipalat ja muu napostelu lisäävät ruokahaluamme, sillä elimistömme vastaa verensokerin nopeaan nousuun insuliinin erityksellä. Tämä saa aikaan verensokerin nopean laskun, jopa alhaisemmalle tasolle kuin ennen herkuttelua.
 On myös olemassa niin sanottua emotionaalista nälkää, joka syntyy yleensä äkillisesti tietyn ruoka-aineen syömisestä. Valitettavasti tällaisia ruoka-aineita eivät ole porkkanat ja omenat vaan tietysti kaikkien tuntemat HERKUT. Tunnepohjainen syöminen onkin monien riesana- toiset syövät suruunsa, toiset ahdistukseen tai vihaan, jopa ilo on syynä herkutteluun! Näiden lohdutusruokien sijaan olisi hyvä hankkiutua ystävien seuraan, liikkumaan, käymään hieronnassa tai kauneushoitolassa, luonnosssa tai missä tahansa, missä tuo lohturuuan kahle katkaistaisiin ihan toisin keinoin.
  Olisi hyvä oppia lisäksi kuuntelemaan kehoa- mitä se kaipaa juuri sillä hetkellä eniten. Jo pelkkä jano laukaisee nälän tunteen. Eli aina ei ole syytä turvautua välipaloihin, kun pidät vesipullon aina matkassasi ja opettelet juomaan vettä pitkin päivää. Veden juonnilla on todettu myös olevan vaikutus pienentää annoskokoja sopivan kokoisiksi. Vatsahan ei ole täysin tyhjä lounas- tai päivällisaikaan jos olet vaikkapa puoli tuntia emmin juonut lasillisen vettä- silloin ei tule tarvetta tehdä satsikierrosta! Muista siis, ettet ole menossa niin sanotusti viimeiselle aterialle! Ja kun syöt, keskustele ihmisten kanssa: näin et ehdi ahmimaan itseäsi kipeäksi hirveällä vauhdilla.
 Ja mitä laihdutuskuureihin tulee, olen itse sitä mieltä että ne kannattaisivat kieltää kokonaan! Jo pelkän liikunnan lisääminen yhdessä terveen ruokavalion kanssa auttaa painon pudotuksessa, kun huolehdit että ruoka on monipuolista eikä annoskoot kukkupäisiä. ja tietenkin huolehdit että ruokailurytmi on mahdollisimman säännöllinen, samoin unirytmisi. Itse laihduin 11kg alkamalla liikkumaan (lapsuudessani liikuin paljon, mutta nuorempana se jäi kun muutkaan eivät harrastaneet liikunta-muka) ja vaihtamalla karkkipussin vihanneksiin. Eli se on mahdollista, kunhan itsekuri on kohdallaan! Laiharit lisäävät juuri tuota kielletyn himoitsemista: on siis järkevämpää syödä säännöllisesti kuin nirsoilla joka aterialla ja olla nälässä ja kärsiä päänsärystä ja väsymyksestä.
 

Ruskan värejä

 Seuraavassa bloggauksessani on luvassa jotain liikunta-aiheista. Tsemppiä kaikille viikonloppuun; muistakaa ulkoilla ja herkutelkaa, mutta maltilla! :)
CARO

2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä ja perusteluita järkevään syömiseen! :) Kun perusruokavalio ja arki on kunnossa, voi tällöin mielestäni kuka tahansa löysätä välillä ilman huonoa omaatuntoa. Kunhan vain jatkaa aina herkuttelun jälkeen järkevällä linjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa saada kommenttia, kiitos :)
   Juuri näin: näin säästyy juuri huonolta omaltatunnolta ja herkuttelulle saa uudet arvot elämässä- tällöin ei tee niin paljoa mielikään mitään ylimääräisiä herkkuja. :)

   Poista