tiistai 21. lokakuuta 2014

Miksi tarttua kahvakuulaan?


Kahvakuula, mä sitten rakastan tuota rautaa! Tuolla välineellä, jos jollain pystyy purkamaan patoumia, kuntoilemaan tehokkaasti ja tuntea, mitä liikunta saa aikaan kehossa! Aivan ihanaa! Suosittelen ehdottomasti kaikille!

 Kahvakuulailussa on todella paljon hyviä puolia! Ensinnäkin kahvakuulailu on jo lajina hyvin kokonaisvaltainen- yksi liikesarja voi kuormittaa yhtäaikaa useita eri lihasryhmiä. Mikäli haluat kehittää lihaksistoasi on edistettävä juuri tätä monipuolisuutta harjoittelussa. Kehon muutoksia ja rasvan palamista saadaan aikaan nousujohteisella sekä kehon kattavalla kuormittamisella. Oletpa sitten aloittelija, pidempään itsenäisesti harrastanut tai ryhmäliikuntaohjaaja yms, on tärkeää muistaa turvallisuus lajissa ja mm. oikeat liikeradat. Tämän päivän bloggauksessani käyn läpi perusasioita ennen treenaamaan lähtöä.




Mitä hyötyä kahvakuulailusta on?
Liikkeet tehdään pitkälti pystyasennossa eli tällainen harjoittelu kehittää kehon ryhtiä tukevien lihasten toimintaa. Näiden lisäksi koordinaatio sekä tasapaino kehittyy. Tehokas harjoittelu jo vain kerran viikossa polttaa rasvaa ja parantaa suorituskykyä. Mikä parasta, keho kiinteytyy ja alkaa saada kauniita muotoja kehittyviin lihaksiin!

Kuinka pääset alkuun?
Hankkimalla tai lainaamalla rautaisen kuulan, jossa on kahva. Voit osallistua myös kahvakuula-tunneille. Laadukkailla välineillä (kuten myös vaatetuksella) liikuntanautinto moninkertaistuu. Tärkeintä kuulan valinnassa on, että se on sovittava käteen. Kahvan koko, muoto ja malli vaikuttavat siihen, miltä otteet tuntuvat. on myös tärkeää saada tukava ote kahdella kädellä.
 Lisäksi on tärkeää huomioida minkä muotoinen itse kuulaosa on. Koolla ja muodolla on väliä! Yleensä sopivin malli on se perus pyöreä. Sillä voi tehdä harjoituksia niin ulkona kuin sisällä. Sisällä suosittelen edes jumppa mattoa alle siltä varalta, että kuula tipahtaa. Ei siis kannata aivan parhaimmalla ja uusimmalla parketilla tai laminaatilla jumppailla!
 Kuulan täytyy painaa, muuten harjoittelusta ei ole vastaavaa hyötyä! Kahvakuulaharjoittelussa kuormittuvat lähes aina käsien lisäksi jalat sekä keskivartalo, joten sopivaan koon testailu hauiskäännöin ei ehkä kerro todellista painoa. Parhaiten selviät hankkimalla ens alkuun naisilla 4kg (miehillä 8kg) kuulan, mikäli et ole voimaharjoitellut aiemmin- siitä on helppo alkaa nostaa painojen määrää, kun lihaksesi ovat alkaneet kehittyä. Ne naiset, jotka jo voimaharjoittelevat jotain, voivat aloittaa 6-8kg (miehillä 10-12kg) kuulalla kun jo kokeneemmat kuulailijat voivat käyttää isompia kuulia (naisilla n.8-16kg, miehillä 12kg ylöspäin).
 Liian ison kuulan tunnistaa siitä, että sinun on vaikea hallita sitä mm. heilautus-liikkeessä. Kuula tahtoo viedä mukanaan, joka ei ole tarkoitus! Sinun tulee hallita kuulaa! Optimaalisin kuula on siis sellainen, jossa painon muuttuessa fyysinen koko pysyy vakiona, hoksasitko? Tällöin tietyn koon kuulalla voidaan soveltaa liikkeitä raskaampaan harjoitusvälineeseen.

Harjoitteluasento 
Asento kuulaillessa tulee olla ryhdikäs. Jalat ovat hartioiden levyisessä haara-asennossa ja jalkaterät osoittavat mielellään suoraa eteenpäin. Polvien tulee joustaa eli niitä ei saa "lukottaa". Selän tulisi säilyttää normaalit kaarensa. Jotta alaselkään ei muodostuisi notkoa, älä työssä peppua ylös. Sen sijaan tuo lantiota hieman eteen niin, että tunnet vatsalihaksien aktivoituvan. Tämä luo pohjan hyvälle keskivartalon hallinnalle.
 Ethän nosta kuulaa koskaan vain selän varassa? Opettele jo alusta alkaen kehyeltäkin tuntuva kuula nostamaan kyykistyen välttääksesi vammat.

Otteet
Kahvakuulaharjoituksissa otteen merkitys korostuu, sillä liikkeet kärsivät mikäli tekniikkasi on väärä. Pahimmillaan tämä voi vaarantaa myös hyvinvoinnin.
 Kämmennahkan kuluminen on tyypillistä- itse olen ratkaissut ongelman käyttämällä harjoituksissa ihan vain pyörilyhanskoja.
 Tavallisesti otteet kuulasta ovat kevyitä, eivät puristavia. Lepoasennossa kuula lepää sormien viimeisillä nivelillä. Yläasennoissa taas kuula lepää peukalon ja etusormen välisessä hangassa. Raskaampia kuulia käsiteltäessä ote tottakai saa olla reilumpi, jolloin kahva otetaan syvälle kämmeneen ja puristetaan kämmeneen. Ranteiden tulisi olla aina suorana kahvakuulaillessa.


Perusote (apinaote) kämmenpuoli ulospäin

Perusote (apinaote) kämmenpuoli sisäänpäin

Sarviote kahva ylhäällä

Sarviote kahva alhaalla

Vastaote

Myötäote

Ristiote

Kuulaote

Olisiko tässä alkulämmittelyksi? Kunhan kuvagalleria on kasassa, pääsette treenaamaan myös minun ohjelmillani! Siihen saakka, moi!

CARO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti